Skanski Sunken eyes cream

Oorzaken van ingevallen ogen


Het ontdekken van sleutelfactoren en preventietips

Ingevallen ogen, een aandoening die wordt gekenmerkt door het holle uiterlijk van de oogkas, kan voor veel mensen zorgelijk zijn, omdat ze er vaak moe of onwel uitzien. Dit heeft niet alleen gevolgen voor iemands uiterlijk, maar kan ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die mogelijk bijdragen aan deze verandering in uiterlijk.

Er zijn talloze factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ingevallen ogen, variërend van genetische aanleg tot levensstijlkeuzes en omgevingsfactoren.

Veroudering speelt ook een rol, omdat het collageengehalte en de vetophopingen rond de ogen in de loop van de tijd afnemen.

Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen en voedingstekorten het uiterlijk van ingevallen ogen verergeren, waardoor het voor individuen essentieel is om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.

Gelukkig bestaat er een verscheidenheid aan behandelingsopties en preventieve maatregelen voor mensen die last hebben van ingevallen ogen.

Deze variëren van niet-invasieve oplossingen, zoals het aanpakken van voedingstekorten en het verbeteren van slaapgewoonten, tot meer invasieve behandelingen, waaronder cosmetische ingrepen en fillers.

Wat de oorzaak ook is van de ingevallen ogen van een individu, het begrijpen van deze opties kan hem helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het effectief omgaan met en mogelijk omkeren van de verschijning van ingevallen ogen.

Belangrijkste leerpunten

 • Leeftijd, genetica, levensstijlkeuzes en medische aandoeningen kunnen allemaal bijdragen aan ingevallen ogen.
 • Het is essentieel om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.
 • Er bestaat een verscheidenheid aan behandelingsopties en preventieve maatregelen, variërend van het verbeteren van levensstijlgewoonten tot cosmetische ingrepen.

Ingezonken ogen begrijpen

Ingevallen ogen dame in spiegel

Definitie en symptomen

Ingevallen ogen zijn een cosmetisch probleem waarbij de huid rond de ogen er door verschillende factoren hol of verzonken uitziet. De oogkas kan prominent lijken, waardoor de ogen een vermoeide, oude uitstraling krijgen.

Veel voorkomende symptomen van ingevallen ogen zijn donkere kringen, een dunner wordende huid en een dieper uiterlijk van het gebied onder de ogen.

Algemene oorzaken

 1. Veroudering : Naarmate mensen ouder worden, verliest hun huid elasticiteit en begint deze te verzakken. Vetophopingen rond de ogen nemen af, wat leidt tot een hol uiterlijk. Leeftijd is een primaire factor voor de prominentie van ingevallen ogen.
 2. Genetica : Ingevallen ogen kunnen erfelijk zijn. Personen van wie de ouders of naaste familieleden ingevallen ogen hebben, kunnen deze eigenschap ook ontwikkelen.
 3. Uitdroging : Als u niet voldoende water drinkt, kan de huid er dof uitzien en vatbaarder worden voor tekenen van veroudering, waaronder ingevallen ogen.
 4. Gebrek aan slaap : Onvoldoende slaap kan het uiterlijk van ingevallen ogen verergeren. Het is belangrijk om een ​​regelmatig slaappatroon te handhaven om de huid gezond te houden.
 5. Gewichtsverlies : Snel of aanzienlijk gewichtsverlies kan de vetkussentjes rond de ogen verminderen, wat leidt tot een hol uiterlijk.

Om ingezonken ogen te voorkomen of te minimaliseren, moet u de onderliggende oorzaken aanpakken, waaronder gehydrateerd blijven, een gezond gewicht behouden en voldoende slaap krijgen.

Leeftijd en genetica kunnen bepaalde personen echter vatbaarder maken voor het ontwikkelen van ingevallen ogen. In dergelijke gevallen kunnen cosmetische behandelingen worden overwogen om het uiterlijk te verbeteren.

Factoren die bijdragen aan verzonken ogen

Verouderingsproces

Naarmate mensen ouder worden , ondergaat het lichaam verschillende veranderingen die het uiterlijk van de ogen kunnen beïnvloeden. Vetophopingen rond de ogen nemen af, wat leidt tot een meer uitgesproken verzonken uiterlijk.

Bovendien verliest de huid na verloop van tijd zijn elasticiteit, waardoor deze verslapt en de ingevallen look nog meer wordt geaccentueerd.

Levensstijlkeuzes

Bepaalde levensstijlkeuzes kunnen het uiterlijk van de ogen negatief beïnvloeden.

Roken kan bijvoorbeeld voortijdige veroudering veroorzaken, terwijl chronische uitdroging de huid er dof en vermoeid uit kan laten zien.

Onvoldoende hydratatie en consequent onvoldoende slaap kunnen bijdragen aan wallen en donkere kringen, wat het uiterlijk van ingevallen ogen kan verergeren.

Belangrijke levensstijlfactoren Potentiële impact op de ogen
Roken Vroegtijdige veroudering
Uitdroging Doffe, vermoeide uitstraling
Slaapgebrek Wallen, donkere kringen

Medische omstandigheden

Ingevallen ogen kunnen een teken zijn van bepaalde medische aandoeningen en mogen niet altijd worden afgedaan als een leeftijds- of levensstijlprobleem.

Overmatig gewichtsverlies kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het vet rond de ogen afneemt, wat leidt tot een ingevallen uiterlijk.

Trauma of verwondingen rond de ogen kunnen ook leiden tot ingevallen ogen.

Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals auto-immuunziekten en allergieën, ontstekingen en verwijding van de bloedvaten onder de ogen veroorzaken, waardoor het ingevallen oog meer opvalt.

Om mogelijke medische aandoeningen uit te sluiten, is het van cruciaal belang om een ​​arts te raadplegen als ingezonken ogen plotseling optreden of andere symptomen vertonen.

Diagnose van verzonken ogen

Man in bar met ingevallen ogen

Fysiek onderzoek

Een arts kan ingevallen ogen diagnosticeren door een grondig lichamelijk onderzoek uit te voeren.

Ze beginnen met het beoordelen van het algehele uiterlijk van de patiënt, op zoek naar tekenen van vermoeidheid, uitdroging of andere mogelijke oorzaken.

De arts zal de ogen van de patiënt nauwkeurig onderzoeken, inclusief het gebied eromheen. Zij kunnen de patiënt vragen om eventuele symptomen te beschrijven die zij hebben ervaren en die verband kunnen houden met ingevallen ogen.

Een ander belangrijk aspect van het lichamelijk onderzoek is het analyseren van de medische geschiedenis van de patiënt.

De arts zal vragen stellen over eventuele ziekten, verwondingen of operaties uit het verleden om te begrijpen of er mogelijk een onderliggende medische aandoening is die het verzonken oog veroorzaakt.

Tijdens het lichamelijk onderzoek kan een arts de volgende tekenen waarnemen die verband houden met ingevallen ogen:

 1. Donkere kringen rond de ogen
 2. Hol uitziende bovenoogleden of onderoogleden
 3. Vermoeidheid of een algemene zwakte
 4. Droge en jeukende ogen

Diagnostische beeldvorming

In sommige gevallen kan de arts diagnostische beeldvorming aanbevelen om een ​​gedetailleerder beeld van de ogen en de omliggende structuren te krijgen.

Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) is zo'n beeldvormingstechniek die een helder, gedetailleerd beeld genereert van de zachte weefsels, spieren en bloedvaten rond de ogen.

Dit helpt de arts te bepalen of er onderliggende problemen zijn, zoals verlies van vetweefsel, spieratrofie of andere structurele problemen die bijdragen aan het verschijnen van oogholtes.

Diagnostische beeldvorming Doel
MRI Biedt gedetailleerde beelden van zachte weefsels, spieren en bloedvaten rond de ogen

Behandeling en beheer

Medische en chirurgische opties

Er zijn verschillende medische en chirurgische opties beschikbaar om ingevallen ogen te behandelen.

Een populaire behandelingsoptie zijn fillers , die in het gebied onder de ogen worden geïnjecteerd om het volume te herstellen en donkere kringen te verminderen.

Hyaluronzuur is een veelgebruikt ingrediënt in huidvullers, omdat het helpt om water vast te houden en de hydratatie van de huid te behouden.

Voor een meer permanente behandeling kan een chirurgische behandeling zoals ooglidcorrectie worden overwogen.

Blepharoplastiek is een procedure waarbij vet in het onderste ooglidgebied wordt verwijderd of verplaatst om het uiterlijk van ingevallen ogen te corrigeren.

Meestal voert een plastisch chirurg deze procedure uit en deze kan langdurige resultaten opleveren.

Huismiddeltjes en levensstijl

Naast medische en chirurgische behandelingsopties zijn er verschillende huismiddeltjes en veranderingen in levensstijl die het uiterlijk van ingevallen ogen kunnen helpen verlichten.

Enkele van de belangrijkste elementen bij het omgaan met ingevallen ogen thuis zijn:

 1. Hydratatie : Goed gehydrateerd blijven is cruciaal voor het behouden van een gezonde, dikke huid. Veel water drinken kan de prominentie van donkere kringen helpen verminderen en verdere uitholling van de ogen voorkomen.

 2. Slaap : Het garanderen van een goede slaapduur en -kwaliteit is essentieel om het uiterlijk van ingevallen ogen te minimaliseren. Geef prioriteit aan minimaal 7-8 uur slaap per nacht.

 3. Dieet : Het consumeren van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, vooral vitamine C en ijzer, kan de gezondheid van de huid helpen ondersteunen en kan het uiterlijk van ingevallen ogen verbeteren.

Voedingsstof Belangrijkste voedselbronnen
Vitamine C Citrusvruchten, aardbeien, kiwi, paprika, spinazie
Ijzer Rood vlees, linzen, spinazie, verrijkte granen
 1. Koude kompressen : Het aanbrengen van een koud kompres op de oogcontour gedurende 10-15 minuten kan wallen helpen verminderen en de bloedcirculatie verbeteren, waardoor het verschijnen van donkere kringen en holheid wordt verminderd.

 2. Bescherming tegen de zon : Het dragen van een zonnebril en het aanbrengen van zonnebrandcrème rond de ogen kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen en verdere huidbeschadiging voorkomen.

Ingevallen ogen voorkomen

Huidverzorging en bescherming

Een goede huidverzorging speelt een cruciale rol bij het voorkomen van ingevallen ogen.

Door de huid rond de ogen goed gehydrateerd te houden met een speciale vochtinbrengende crème zoals Sunken Eyes van Skanski, kan de elasticiteit ervan behouden blijven en wordt de kans op het ontwikkelen van ingevallen ogen verkleind. Het dagelijks gebruiken van een zachte, hydraterende oogcrème of serum kan hierbij aanzienlijk helpen.

Bovendien kan het dragen van zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 rond de ogen de gevoelige huid beschermen tegen UV-schade en vroegtijdige veroudering.

Het is essentieel om de zonnebrandcrème gedurende de dag opnieuw aan te brengen, vooral na het zweten of zwemmen.

Een andere kritische factor is voldoende slaap en rust .

Volwassenen moeten streven naar 7-9 uur slaap per nacht, zodat het lichaam kan verjongen en herstellen. Regelmatige rustpauzes gedurende de dag, zoals een paar minuten uw ogen sluiten, kunnen ook verlichting voor de ogen bieden.

Dieet en voeding

Het handhaven van een evenwichtig en gezond dieet is van cruciaal belang om ingevallen ogen te voorkomen.

Het opnemen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen kan de gezondheid en elasticiteit van de huid helpen verbeteren.

Enkele voorbeelden van vitaminerijke voedingsmiddelen zijn:

 • Vitamine A: wortelen, zoete aardappelen, spinazie
 • Vitamine C: sinaasappelen, aardbeien, kiwi
 • Vitamine E: amandelen, zonnebloempitten, avocado's
 • Vitamine K: boerenkool, spinazie, broccoli

Veel water drinken is ook cruciaal voor een goede hydratatie en de algehele gezondheid van de huid.

Streef naar minimaal 8 kopjes (64 ounces) water per dag.

Het beperken van de inname van cafeïne kan uitdroging helpen voorkomen, omdat het een diureticum is en ervoor kan zorgen dat het lichaam vocht verliest.

Het verminderen of vervangen van cafeïnehoudende dranken door water of kruidenthee kan nuttig zijn bij het voorkomen van ingevallen ogen.

Dame gebruikt voor en na ingevallen ogen skanski huidverzorging

Bezoek deze link voor meer informatie over de Skanski Sunken Eyes-behandeling