Sunken Eye Dehydration

Ingevallen ogen uitdroging

Oorzaken, symptomen en oplossingen

Ingevallen ogen zijn een veelvoorkomend probleem, vaak als gevolg van natuurlijke veroudering, gebrek aan slaap of uitdroging.

Uitdroging kan een belangrijke bijdrage leveren aan het probleem, waardoor het vermogen van het lichaam om het vochtniveau op peil te houden wordt aangetast. Dit resulteert in een vermoeide en verouderde uitstraling, waardoor de ogen dieper lijken.

Ingevallen ogen skanski

Inzicht in het verband tussen ingevallen ogen en uitdroging kan mensen helpen hun situatie onder controle te krijgen en een jeugdige, levendige uitstraling te herstellen.

Met de juiste hydratatie en zelfzorg is het vaak mogelijk om de effecten van uitdroging op ingevallen ogen te minimaliseren of zelfs om te keren.

Belangrijkste leerpunten

 • Ingevallen ogen kunnen het gevolg zijn van uitdroging, veroudering of gebrek aan slaap
 • Door het lichaam gehydrateerd te houden, kan het uiterlijk van de huid worden verbeterd en de ernst van ingevallen ogen worden verminderd
 • Het opnemen van zelfzorg en huismiddeltjes kan helpen de effecten van uitdroging op de ogen te minimaliseren

Ingezonken ogen begrijpen

Verzonken oogcrème

Ingevallen ogen ontstaan ​​wanneer het gebied onder de ogen er hol of ingedeukt uitziet als gevolg van verschillende factoren, zoals veroudering, genetica of medische aandoeningen. De onderliggende oorzaak van deze aandoening beïnvloedt de huid, waardoor de baan (oogkas) beter zichtbaar wordt.

Oorzaken van ingezonken ogen

Verschillende factoren kunnen tot ingevallen ogen leiden. Deze omvatten:

 • Veroudering : Naarmate mensen ouder worden, verliest hun huid op natuurlijke wijze elasticiteit en collageen, wat resulteert in een dunner uiterlijk. Dit dunner worden van de huid benadrukt de oogkas, waardoor deze prominenter wordt.
 • Genetica : Sommige individuen hebben van nature verzonken ogen als gevolg van erfelijke eigenschappen en genen van hun voorouders.
 • Uitdroging : Gebrek aan voldoende hydratatie kan ervoor zorgen dat de huid droog wordt en zijn elasticiteit verliest, wat kan leiden tot ingevallen ogen.
 • Medische aandoeningen : Bepaalde medische aandoeningen, zoals ondervoeding of chronische ziekten, kunnen ervoor zorgen dat het lichaam voorrang geeft aan essentiële functies boven het behoud van het uiterlijk van de huid, wat kan leiden tot ingevallen ogen.

Symptomen en diagnose

Een hol of ingedeukt uiterlijk onder de ogen kan duiden op ingevallen ogen. In sommige gevallen kunnen er ook donkere kringen aanwezig zijn.

Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg kunnen verzonken ogen doorgaans identificeren door middel van een lichamelijk onderzoek en door de medische geschiedenis van de patiënt te bespreken, op zoek naar mogelijke onderliggende oorzaken.

Om te bepalen of uitdroging een rol speelt bij het veroorzaken van ingevallen ogen, kunnen artsen de vochtinname en -productie van het individu evalueren. Ze kunnen ook controleren op tekenen van een droge huid of andere symptomen die verband houden met uitdroging.

Uitdroging en de gevolgen ervan

Uitdroging herkennen

Uitdroging treedt op wanneer het lichaam meer water verliest dan het binnenkrijgt, wat leidt tot een onbalans die verschillende lichaamsfuncties kan beïnvloeden. Veel voorkomende symptomen van uitdroging zijn onder meer:

 • Droge mond en keel: een droog, plakkerig gevoel in de mond dat ook in verband kan worden gebracht met een verminderde speekselproductie.
 • Donkergele urine : Geconcentreerde urine kan erop wijzen dat het lichaam niet genoeg water ontvangt.
 • Vermoeidheid : Uitdroging resulteert vaak in gevoelens van uitputting en gebrek aan energie.
 • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd : Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt, wat tot deze symptomen kan leiden.
 • Verminderde tranen : Uitgedroogde personen kunnen last krijgen van droge ogen of een afname van de traanproductie.

Impact op huid en ogen

Uitdroging kan een aanzienlijke invloed hebben op het uiterlijk en de gezondheid van de huid en ogen. Wanneer het lichaam uitgedroogd is, compenseert het dit door water vast te houden in essentiële organen, vaak ten koste van de huid.

 1. Droge huid : Uitdroging kan ervoor zorgen dat de huid elasticiteit verliest en er droog, schilferig of strak uitziet. Langdurige uitdroging kan ook resulteren in een verminderde olieproductie, wat droge huidproblemen kan verergeren.

 2. Donkere kringen : Een gebrek aan voldoende waterinname kan bijdragen aan het verschijnen van donkere kringen onder de ogen. Bovendien is de huid rond de ogen dun en gevoeliger voor uitdroging, wat kan resulteren in een verzonken uiterlijk.

 3. Vermoeidheid : Chronische uitdroging resulteert vaak in vermoeidheid, waardoor de ogen vermoeid kunnen lijken en de zichtbaarheid van donkere kringen kan toenemen. Bovendien kan een gebrek aan slaap als gevolg van vermoeidheid het uiterlijk van deze kringen verergeren.

Behandeling en huismiddeltjes

Naast een figuur met ingevallen ogen staat een glas water. Aloë vera en plakjes komkommer liggen op een tafel vlakbij

Omgaan met uitdroging van verzonken ogen kan worden benaderd via zowel medische interventies als natuurlijke oplossingen. In het volgende gedeelte worden de aanbevolen behandelstrategieën in deze twee categorieën onderverdeeld.

Medische interventies

 1. Hydratatie: Zorgen voor een goede hydratatie door voldoende water te drinken kan ingevallen ogen helpen verlichten. Dit ondersteunt de algehele lichaamsfunctie, inclusief die van de huid rond de ogen.
 2. Collageensuppletie: Het consumeren van collageensupplementen kan de collageenproductie helpen stimuleren, wat essentieel is voor het behoud van de elasticiteit van de huid en het verminderen van de verschijning van ingevallen ogen.
 3. Antioxidanten: Een dieet dat rijk is aan antioxidanten kan de gezondheid van de huid helpen verbeteren en mogelijk de tekenen van ingevallen ogen verminderen. Veel voorkomende bronnen zijn fruit, groenten en bepaalde supplementen zoals vitamine C.
 4. Medicatie: In sommige gevallen kan een medische professional specifieke behandelingen of medicijnen aanbevelen om onderliggende aandoeningen aan te pakken die bijdragen aan uitdroging van het gezonken oog.

Natuurlijke oplossingen

 1. Amandelolie: Het voorzichtig aanbrengen van amandelolie rond de ogen voor het slapengaan kan helpen de huid te hydrateren en te voeden, waardoor uitdroging wordt verlicht en mogelijk de verschijning van ingevallen ogen wordt verminderd.
 2. Komkommer: Door koude plakjes komkommer gedurende 10-15 minuten op de ogen te leggen, kan de gevoelige huid rond de ogen worden gekalmeerd en gehydrateerd, waardoor de tekenen van uitdroging worden verminderd.
 3. Vitamine C: Het opnemen van vitamine C-rijk voedsel in uw dieet, zoals citrusvruchten, paprika en spinazie, kan de collageenproductie en de algehele gezondheid van de huid helpen verbeteren, waardoor uitdroging van verzonken ogen wordt verminderd.
 4. Huismiddeltjes: Eenvoudige huismiddeltjes zoals meer slaap, het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en het verminderen van de zoutinname kunnen ook uitdroging van verzonken ogen helpen verlichten. Deze aanpassingen van de levensstijl kunnen de algehele gezondheid van de huid verbeteren, waardoor het uiterlijk van ingevallen ogen wordt verlicht.

Levensstijl en preventie

Voeding en hydratatie

Een goed uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan groenten en fruit kan helpen om voldoende hydratatieniveaus in het lichaam te behouden, waardoor ingevallen ogen als gevolg van uitdroging worden voorkomen.

Het consumeren van voedsel met een hoog watergehalte, zoals komkommers, watermeloen en bladgroenten, kan bijdragen aan de algehele hydratatie van het lichaam.

Het is ook van cruciaal belang om de hele dag voldoende water te drinken , omdat dit helpt de vochtbalans van het lichaam op peil te houden, waardoor de huid en ogen er gezond uitzien.

Bovendien kan het opnemen van essentiële vitamines en mineralen in de voeding het uiterlijk van de huid rond de ogen verbeteren.

Vitamine C in citrusvruchten en vitamine E in noten en zaden kunnen bijvoorbeeld de productie van collageen helpen bevorderen, wat resulteert in een gezonder uitziende huid.

Huidverzorging en bescherming

Het implementeren van een huidverzorgingsroutine die zich richt op de gevoelige huid rond de ogen kan ingevallen ogen, veroorzaakt door uitdroging, helpen voorkomen.

Het gebruik van vochtinbrengende oogcrèmes of gels die hyaluronzuur bevatten, kan helpen de huid gehydrateerd te houden.

Bovendien kan het aanbrengen van een breedspectrumzonnebrandcrème rond de ogen schade als gevolg van blootstelling aan de zon voorkomen.

Bovendien kan het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon door buitenactiviteiten tijdens de piekuren in de zon te beperken en het dragen van een zonnebril met UV-bescherming de ogen beschermen tegen schadelijke ultraviolette stralen.

Om de ogen verder te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, wordt het dragen van een hoed met een brede rand of het gebruik van parasols ten zeerste aanbevolen.

Wanneer moet u medische hulp zoeken?

Potentiële complicaties

Ingevallen ogen als gevolg van uitdroging kunnen tot verschillende complicaties leiden als ze niet snel worden behandeld.

Een mogelijke zorg is de achteruitgang van de gezichtskwaliteit . Wanneer de ogen uitgedroogd zijn, is het mogelijk dat de traanfilm het oogoppervlak niet voldoende smeert, wat leidt tot wazig of fluctuerend zicht.

Een andere mogelijke complicatie is de ontwikkeling van infecties, omdat uitdroging de chemische samenstelling van tranen verandert, die normaal gesproken de ogen tegen bacteriën beschermt.

In sommige gevallen kunnen patiënten antibiotica of voorgeschreven oogdruppels nodig hebben om deze infecties te behandelen.

Naast infecties kunnen ingevallen ogen reeds bestaande medische aandoeningen of oogproblemen verergeren. Volgens de American Academy of Ophthalmology kunnen specifieke aandoeningen, zoals het droge-ogen-syndroom, verergeren als de hydratatieniveaus van een persoon niet goed op peil worden gehouden.

Adviseren van zorgprofessionals

Als u vermoedt dat uw ingevallen ogen het gevolg zijn van uitdroging, is het van cruciaal belang om een ​​arts te raadplegen voor advies. In sommige gevallen kan een uitgebreid oogonderzoek nodig zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Er zijn verschillende professionals die u kunt raadplegen voor advies, waaronder:

 • Oogartsen: zij zijn gespecialiseerd in ooggezondheid en kunnen ooggerelateerde problemen veroorzaakt door uitdroging diagnosticeren en behandelen.
 • Optometristen: Hoewel ze geen operaties kunnen uitvoeren of medicijnen kunnen voorschrijven, kunnen ze nog steeds oogonderzoeken uitvoeren. Ze kunnen ook een eerste advies geven over uitdrogingssymptomen en behandeling van verzonken ogen.
 • Eerstelijnszorgverleners: Deze professionals kunnen uw algemene gezondheid beoordelen en eventuele medicijnen die u gebruikt, die kunnen bijdragen aan uitdroging.

Wilt u meer weten over onze geurvrije Sunken Eye Cream, klik dan hier.