Sunken eyes lady

Behandeling voor verzonken ogen

Effectieve methoden voor het aanvullen van de onder ogen

verzonken ogen, een aandoening waarbij het gebied onder de ogen hol of donker lijkt, kan voor veel mensen een probleem zijn naarmate ze ouder worden of met verschillende gezondheidsproblemen te maken krijgen.

Triggers voor ingevallen ogen kunnen variëren van natuurlijke verouderingsprocessen en uitdroging tot genetica en onderliggende medische aandoeningen. Dit maakt het essentieel om de oorzaak te begrijpen voordat u een behandeling zoekt.

In dit artikel worden de verschillende behandelingsopties onderzocht die beschikbaar zijn voor personen die deze ongewenste gelaatstrekken willen aanpakken.

Dame met ingevallen ogen

Vroegtijdige interventie begint met het vaststellen van de oorzaak van ingevallen ogen door middel van medische evaluatie voordat wordt overgegaan tot professionele behandelingen of levensstijl- en huismiddeltjes.

Een geïndividualiseerde aanpak is essentieel omdat ieders gezicht, genetica en omstandigheden uniek zijn.

Bovendien kunnen preventiestrategieën de kans op het ontwikkelen van verzonken ogen of de verergering van bestaande gevallen helpen verminderen.

Een beter begrip van de psychologische impact van ingevallen ogen is ook belangrijk, omdat de esthetische verandering het zelfrespect en het algehele welzijn kan beïnvloeden.

Mensen met verzonken ogen kunnen baat hebben bij het ontwikkelen van coping-mechanismen die hun zelfvertrouwen en zelfbeeld ondersteunen, vooral bij het zoeken naar behandelingsopties.

Belangrijkste leerpunten

 • Bepaal de specifieke oorzaak van ingevallen ogen door middel van medisch onderzoek
 • Ontdek professionele behandelingen, veranderingen in levensstijl en huismiddeltjes op basis van individuele behoeften
 • Erken de psychologische impact en ontwikkel coping-strategieën om het gevoel van eigenwaarde en het algehele welzijn te behouden

Ingezonken ogen begrijpen

Man met ingevallen ogen

Verzonken ogen, ook wel enoftalmie genoemd, kunnen voor sommige mensen een verontrustend cosmetisch probleem zijn. Er zijn talloze mogelijke oorzaken van deze aandoening, variërend van erfelijke eigenschappen tot levensstijlkeuzes. Het is essentieel om de oorzaken en symptomen van ingevallen ogen te begrijpen om effectieve behandelingsopties te kunnen nastreven.

Oorzaken van verzonken ogen

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van ingevallen ogen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Uitdroging : Onvoldoende hydratatie kan leiden tot een verzonken uiterlijk rond de ogen, waardoor het belangrijk is om de juiste vochtinname te behouden.
 • Slaap : Slechte slaappatronen of het niet krijgen van voldoende rust kunnen bijdragen aan het verschijnen van ingevallen ogen.
 • Veroudering : Naarmate mensen ouder worden, kunnen de vetweefsels rond de oogkas afnemen, waardoor de ogen dieper lijken.
 • Genetica : Sommige mensen zijn mogelijk gevoeliger voor het ontwikkelen van ingevallen ogen vanwege erfelijke factoren.
 • Medische aandoeningen : Bepaalde medische aandoeningen, zoals enoftalmie, kunnen ervoor zorgen dat de ogen terug in de oogkas zinken.

Symptomen identificeren

Om verzonken ogen te herkennen, let op de volgende symptomen:

 1. Donkere kringen : Donkere kringen of verkleuringen onder de ogen kunnen een indicatie zijn van ingevallen ogen.
 2. Holheid : Een hol of oppervlakkig uiterlijk in het gebied rond de oogkas kan op verzonken ogen duiden.
 3. Ooglidretractie : het lijkt alsof de oogleden naar achteren zijn getrokken, waardoor een groter deel van het oogoppervlak zichtbaar wordt.
 4. Verminderde volheid van het gezicht : Een verlies van volheid van het gezicht, vooral rond de wangen en slapen, kan ook een teken zijn van ingevallen ogen.

Het begrijpen van de oorzaken en symptomen van verzonken ogen kan mensen helpen de aandoening te identificeren en passende behandelingsopties te zoeken.

Door de onderliggende factoren aan te pakken, zoals het verbeteren van de slaapgewoonten, het handhaven van een goede hydratatie of het aanpakken van een medische aandoening, kunnen individuen eraan werken om het uiterlijk van ingevallen ogen te verlichten.

Medische evaluatie

Een arts onderzoekt de ingevallen ogen van een patiënt en bespreekt de behandelingsopties

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Verzonken ogen kunnen wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals glaucoom, kanker, trauma of schildklierziekte. Het is van cruciaal belang om een ​​arts te raadplegen als u een van de volgende symptomen ervaart:

 • Aanhoudende donkere kringen
 • Zichtproblemen
 • Aanhoudende gezichtspijn
 • Zwelling rond de ogen

In sommige gevallen vertonen ingevallen ogen mogelijk geen andere symptomen; het is echter essentieel om een ​​onderliggende medische aandoening uit te sluiten.

Een oogarts, een arts die gespecialiseerd is in oog- en gezichtszorg, is de ideale zorgverlener om zichtproblemen en ooggerelateerde problemen te diagnosticeren en te behandelen.

Diagnoseproces

Tijdens de medische evaluatie zal uw oogarts een uitgebreid oogonderzoek uitvoeren, waaronder mogelijk:

 1. Beoordeling van de medische geschiedenis: De arts zal informeren naar uw vroegere en huidige medische aandoeningen, medicatiegebruik en familiegeschiedenis van oogziekten.
 2. Fysiek oogonderzoek: De oogarts kan verschillende instrumenten gebruiken, zoals een spleetlamp, tonometer en oftalmoscoop, om de interne en externe structuren van het oog te onderzoeken.
 3. Visietests: Het testen van de gezichtsscherpte, het kleurenzicht en het perifere zicht is essentieel voor het identificeren van mogelijke zichtproblemen.
 4. Diagnostische tests: Afhankelijk van de bevindingen van het eerste onderzoek kan de arts aanvullende diagnostische tests aanbevelen, zoals optische coherentietomografie (OCT), gezichtsveldtest of echografie.
Test naam Doel
Optische coherentietomografie (OCT) Hiermee kan de arts een dwarsdoorsnede van het netvlies bekijken, wat handig is bij het identificeren van glaucoom en andere netvliesaandoeningen
Visuele veldtest Test het perifere zicht om blinde vlekken te identificeren, die typisch zijn voor glaucoom
Echografie Geeft een gedetailleerd beeld van het oog om eventuele structurele afwijkingen te identificeren, vaak gebruikt om tumoren, staar of netvliesloslating te diagnosticeren

Zodra de oogarts de evaluatie heeft voltooid en de onderliggende oorzaak van ingevallen ogen heeft vastgesteld, zal hij of zij een behandelplan opstellen.

Het aanpakken van de onderliggende medische aandoening kan het uiterlijk van de verzonken ogen verlichten. In sommige gevallen kan de oogarts aanvullende behandelingen of procedures aanbevelen om het uiterlijk van ingevallen ogen te verbeteren.

Professionele behandelingen

 

Skanski Verzonken oogcrème

 

Verzonken ogen kunnen worden aangepakt door middel van verschillende professionele behandelingen, die over het algemeen worden ingedeeld in chirurgische en niet-chirurgische ingrepen. De meest geschikte optie zal afhangen van de behoeften, voorkeuren en de omvang van het uiterlijk van de ingevallen ogen.

Chirurgische opties

Ooglidcorrectie : Ook bekend als ooglidcorrectie, is ooglidcorrectie een cosmetische chirurgische ingreep waarbij huid, spieren en vet in de oogregio worden verwijderd of aangepast. Het helpt een jeugdig en fris uiterlijk in de ogen te herstellen.

Deze procedure kan het uiterlijk van ingevallen ogen effectief verlichten door de onderliggende oorzaken, zoals overtollige huid en vetophopingen, aan te pakken.

Ooglidcorrectie : Een soortgelijke procedure als ooglidcorrectie, ooglidcorrectie richt zich specifiek op het bovenste of onderste ooglid. Het kan de algehele contouren en het uiterlijk van het oog helpen verbeteren door problemen zoals hangende oogleden en gezwollen wallen onder de ogen aan te pakken.

Ooglidcorrecties zijn ook nuttig bij het corrigeren van ingevallen ogen, omdat het kan helpen bij het herverdelen van vet en weefsel in de ogen.

Niet-chirurgische interventies

Huidvullers : Het gebruik van huidvullers, zoals hyaluronzuur en collageen, is effectief gebleken bij het verminderen van de verschijning van ingevallen ogen.

Deze fillers kunnen rechtstreeks in het gebied onder de ogen worden geïnjecteerd, waardoor volume wordt toegevoegd en de huid voller wordt. Dit helpt om een ​​jeugdiger en verjongd uiterlijk te herstellen.

Huidvullers hebben het voordeel dat ze minder invasief zijn dan chirurgische ingrepen, met minimale hersteltijd en een lager risico op complicaties.

Laserbehandeling : Een andere niet-chirurgische ingreep voor ingevallen ogen is laserbehandeling.

Deze methode maakt gebruik van gerichte lichtstralen om de productie van collageen en elastine in de huid te stimuleren. Naarmate de natuurlijke steunstructuur van de huid wordt versterkt, kan het uiterlijk van ingevallen ogen worden verbeterd.

Laserbehandeling is doorgaans een niet-invasieve procedure met een laag risico en minimale downtime.

Levensstijl en huismiddeltjes

Voedingsveranderingen

Het aanbrengen van voedingsveranderingen kan het uiterlijk van ingevallen ogen aanzienlijk beïnvloeden.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet met veel groene groenten helpt bij het leveren van essentiële vitamines en mineralen die nodig zijn voor het behoud van een gezonde huid.

Goed gehydrateerd blijven door elke dag voldoende water te drinken, speelt ook een cruciale rol bij het soepel houden van de huid en het verminderen van de verschijning van ingevallen ogen. Het is raadzaam om dagelijks minimaal 8 glazen water te drinken.

Bovendien kan het verminderen van roken of helemaal stoppen een betere bloedcirculatie bevorderen en de elasticiteit van de huid verbeteren, wat op zijn beurt helpt bij het verlichten van ingevallen ogen.

Het toevoegen van collageensupplementen aan het dieet kan ook helpen bij het herstellen van de stevigheid van de huid en het verminderen van de tekenen van veroudering.

Huidverzorgingsroutines

Het opzetten van een goede huidverzorgingsroutine kan het uiterlijk van ingevallen ogen na verloop van tijd helpen verbeteren. Enkele nuttige stappen zijn onder meer:

 1. Reiniging : Reinig het gezicht voorzichtig, vooral de ogen, met een milde reiniger om vuil en make-up te verwijderen.
 2. Exfoliërend : Scrub de huid één of twee keer per week om de celvernieuwing te bevorderen, waarbij u de gevoelige zone rond de ogen vermijdt.
 3. Hydraterend : Breng een vochtinbrengende crème of oogcrème onder de ogen aan die ingrediënten bevat zoals hyaluronzuur, vitamine C of retinol om de huid te helpen hydrateren en voller te maken.
 4. Bescherming tegen de zon : Draag zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Voldoende slaap krijgen is essentieel voor het behouden van een gezonde huid.

Streef naar 7-9 uur slaap per nacht, omdat een gebrek aan slaap donkere kringen kan veroorzaken en kan bijdragen aan ingevallen ogen.

Natuurlijke remedies

Verschillende natuurlijke remedies kunnen het uiterlijk van ingevallen ogen helpen verlichten. Sommige hiervan omvatten:

 • Amandelolie: Het zachtjes masseren van amandelolie rond de ogen vóór het slapengaan kan de huid hydrateren en verjongen, waardoor donkere kringen en ingevallen ogen minder zichtbaar worden.
 • Koude kompressen: Het aanbrengen van een koud kompres, zoals een zak diepvrieserwten of een koud theezakje, kan wallen en donkere kringen helpen verminderen die worden veroorzaakt door vochtretentie of een slechte bloedcirculatie.
 • Verhoging: Door het hoofd tijdens het slapen op te tillen met een extra kussen kan de bloedcirculatie verbeteren en donkere kringen en wallen rond de ogen worden geminimaliseerd.

Preventiestrategieën

Dagelijkse gewoonten

Om verzonken ogen te voorkomen, is het van cruciaal belang om goede dagelijkse gewoonten aan te leren die het algehele welzijn bevorderen.

Eén van die gewoontes is gehydrateerd blijven. Het drinken van minstens 8-10 glazen water per dag kan uitdroging helpen voorkomen, wat kan bijdragen aan ingevallen ogen.

Voldoende hydratatie is essentieel voor het behoud van de elasticiteit van de huid en het voorkomen van uitdroging.

Een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging is aandacht voor bescherming tegen de zon .

Het aanbrengen van een breedspectrumzonnebrandcrème met SPF 30 of hoger kan de gevoelige huid rond de ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Draag bovendien een zonnebril om direct zonlicht te blokkeren.

Een goede slaap is een andere cruciale gewoonte om te ontwikkelen.

Streef naar 7 tot 9 uur slaap per nacht, omdat een gebrek aan slaap ingezonken ogen kan verergeren.

Het handhaven van een consistent slaapschema helpt een gezond circadiaans ritme te behouden, wat de algehele gezondheid beïnvloedt.

Gezondheidsbehoud op lange termijn

Focussen op de algehele gezondheid is van het grootste belang bij het voorkomen van ingevallen ogen.

Het volgen van een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het behouden van welzijn op de lange termijn. Een gezond dieet moet het volgende omvatten:

 • Fruit en groenten
 • Volkoren
 • Magere eiwitbronnen
 • Gezonde vetten

Vermijd een slecht dieet dat bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen, zoete lekkernijen en overmatige cafeïne of alcohol.

Het behouden van een gezond gewicht door middel van lichaamsbeweging en initiatieven voor gewichtsverlies kan ook bijdragen aan een optimale gezondheid.

Regelmatige preventieve zorgbezoeken aan een zorgverlener kunnen helpen bij het identificeren en aanpakken van eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die ingezonken ogen kunnen veroorzaken.

Het bijhouden van jaarlijkse controles, tandheelkundige zorg en oogonderzoeken kan helpen bij vroege detectie en interventie.

Psychologische impact en coping

Emotioneel welzijn

Ingevallen ogen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het emotionele welzijn van een individu. Ze kunnen gevoelens ervaren van:

 • Een laag zelfbeeld
 • Depressie
 • Spanning

Deze emoties kunnen het resultaat zijn van ontevredenheid over hun uiterlijk, of van de sociale perceptie van ingevallen ogen als een teken van vermoeidheid of ziekte.

Het is essentieel dat individuen gezonde coping-strategieën ontwikkelen om deze emotionele uitdagingen aan te pakken.

Enkele van de copingtechnieken zijn onder meer:

 1. Zelfacceptatie en zelfliefde beoefenen
 2. Op zoek naar professionele hulp (dat wil zeggen therapie of counseling)
 3. Deelnemen aan stressverminderende activiteiten (bijvoorbeeld meditatie, lichaamsbeweging of hobby's)

Esthetische zorgen

Mensen met verzonken ogen kunnen ook verschillende esthetische problemen hebben die hun lichaamsbeeld kunnen beïnvloeden.

Bijgevolg kunnen ze op zoek gaan naar oplossingen om hun uiterlijk te verbeteren en zich zelfverzekerder te voelen.

Een veelgebruikte methode om esthetische problemen aan te pakken is het gebruik van make-up .

Make-up kan een effectief hulpmiddel zijn om:

 • Verberg donkere kringen
 • Creëer een illusie van vollere, jeugdiger ogen
 • Verbeter de algemene gelaatstrekken

Alleen vertrouwen op make-up is echter mogelijk niet de beste oplossing voor de lange termijn, omdat hiermee mogelijk niet de onderliggende oorzaak van ingevallen ogen wordt aangepakt.

Een individu kan ook duurzamere behandelingsopties onderzoeken, zoals:

 • Veranderingen in levensstijl (bijvoorbeeld betere slaap, een voedzaam dieet en passende hydratatie)
 • Cosmetische ingrepen (bijv. fillers en gezichtsverjongingsbehandelingen)

Vergeet niet om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voor persoonlijk advies en begeleiding voordat u medische behandelingen overweegt.

Voor meer info over de Skanski Sunken Eyes behandeling, klik hier

Voor meer informatie over ons standpunt tegen dierproeven: klik hier